Assalamualaikum & selamat petang
kawan-kawan!
Memandangkan sekarang dah nak dekat
waktu berbuka, Cik manis ingin kongsikan satu lagi resepi mudah yang boleh
dijadikan sebagai pencuci mulut. Resipi hari ini ialah Sagu Gula Merah. Wahh!
mesti ada dari kalangan kawan-kawan yang pernah buat kan?
Bahan-bahan:
Gula merah (dimasak bersama gula pasir)
–
1 cawan sagu (dibasuh & ditapis)
5 cawan air
pati ros / apa-apa pewarna yang anda
suka
*gunakan cawan yang sama untuk menyukat
(sagu & air)
Susu cair
1)
Panaskan air terlebih dahulu selama beberapa minit (jangan
sampai mendidih)
2)
Masukkan beberapa titik pati ros / apa-apa pewarna pilihan
anda.
3)
Masukkan sagu dan kacau sentiasa. Pastikan api tidak
terlalu kuat / terlalu perlahan.
4)
Kacau sehingga sagu betul-betul masak (sampai jernih)
5)
Tutup api. Masukkan ke dalam acuan ‘comel’ biarkan sejuk
– hidangkan bersama susu
cair & gula merah.
*Cik Manis cadangkan supaya kawan-kawan simpan dalam peti sejuk
seketika. Rasanya lebih sedap! Selamat berbuka & selamat mencuba ^_^
No comments:
Post a Comment