Friday, 26 July 2013

Menu Cik Manis III

Assalamualaikum & selamat petang kawan-kawan!

Memandangkan sekarang dah nak dekat waktu berbuka, Cik manis ingin kongsikan satu lagi resepi mudah yang boleh dijadikan sebagai pencuci mulut. Resipi hari ini ialah Sagu Gula Merah. Wahh! mesti ada dari kalangan kawan-kawan yang pernah buat kan? 

Bahan-bahan:
Gula merah (dimasak bersama gula pasir) –
1 cawan sagu (dibasuh & ditapis)
5 cawan air
pati ros / apa-apa pewarna yang anda suka
*gunakan cawan yang sama untuk menyukat (sagu & air)
Susu cair

1)      Panaskan air terlebih dahulu selama beberapa minit (jangan sampai mendidih)
2)      Masukkan beberapa titik pati ros / apa-apa pewarna pilihan anda.
3)      Masukkan sagu dan kacau sentiasa. Pastikan api tidak terlalu kuat / terlalu perlahan.
4)      Kacau sehingga sagu betul-betul masak (sampai jernih)
5)      Tutup api. Masukkan ke dalam acuan ‘comel’ biarkan sejuk
 – hidangkan bersama susu cair & gula merah.

*Cik Manis cadangkan supaya kawan-kawan simpan dalam peti sejuk seketika. Rasanya lebih sedap! Selamat berbuka & selamat mencuba ^_^




No comments:

Post a Comment