Wednesday 16 July 2014

Biskut Raya - Miss Butter Cookies

Asslamualaikum.

Alhamdulillah, ibadah puasa kita semakin habis. Bermakna semakin dekat kita dengan sambutan hari raya. Hari di mana, umat Islam menyambut kemenangan selepas sebulan menjalani ibadah puasa. Bersama dengan itu, kita teruskan berdoa agar saudara kita yang sedang bertarung mempertahankan Islam dan negara mereka di sana akan terus dilindungi Allah swt dan mencapai kemenangan.

Baiklah. Bagaimana dengan persiapan hari raya anda? Semestinya anda sudah menyiapkan hampir semua kelengkapan sempena menyambut haru raya. Begitu juga saya. Semalam ke Jalan Tun Abdul Razak untuk membeli baju raya.


Pelbagai jaudah yang akan disediakan termasuk biskut raya. Bermacam-macam biskut raya cantik-cantik yang dijual bagi memikat hati anda. Namun, tidak semanis dan sesedap BUTTER COOKIES. Biskut yang mampu mencarikan detik-detik indah. Setiap gigitan akan mencair di dalam mulut anda. Sukar untuk berhenti selepas gigitan pertama. Sharing is loving. Biskut yang sangat sempurna untuk disertakan sebagai juadah di hari raya. Biskut ini berasal daripada Denmark.
Biskut ini mudah didapati di mana-mana supermarket. Namun anda boleh cuba buat sendiri biskut ini di rumah. Cuma ikut sahaja resepi biskut yang diambil daripada blog Cik HaSue.

Danish Butter Cookies
Resepi: Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.

 Bukan sahaja resepinya yang mudah malah semanis, sesedap dan secantik Miss Butter Cookies = Cik Danisa.


By: Hana Adiwarna

No comments:

Post a Comment